Afvallen met meer vet
Afvallen met meer vet
Er zijn voordelen aan meer vet toevoegen aan je voedingspatroon, zoals boter, reuzel, kokosolie, of omega-3! Je leert je lichaam dan om vet te verbranden.
Maar nog veel beter: Er een speciaal soort vet dat in je lichaam dat je slank maakt, kortom: Afvallen met meer vet.
In grote lijnen zijn er twee soorten vet in je lichaam – wit vet en bruin vet.
En, ondanks wat sommige artsen en voedingsdeskundigen je vertellen, hoe meer bruin vet je hebt, hoe beter.
Tot een paar jaar geleden dachten wetenschappers dat alleen baby’s bruin vet hadden – dat dit een manier van de natuur was om ze warm te houden voordat ze het vermogen ontwikkelen om te rillen.
In tegenstelling tot wit vet – dat zich laat zien als een slappe buik, love handles en mollige dijen – verbrandt bruin vet calorieën in plaats van ze op te slaan.
Maar studies tonen aan dat bruin vet heel anders is dan wit vet op een andere belangrijke manier…
Bruin vet bevat mitochondriën, die vol ijzer zitten en dit vet zijn bruine kleur geven.
Zoals je wellicht weet, zijn mitochondriën de energie-genererende organellen in uw cellen. Het zijn de energiecentrales die brandstof omzetten in energie voor je lichaam.
Bruin vet is ook gezond. Het vermindert het risico op verschillende aandoeningen, waaronder:
- – Type 2 diabetes
- – Hart- en vaatziekten
- – Hoge bloeddruk
- – Congestief hartfalen
Hoewel het grootste deel van je bruine vet verdween toen je een baby was, behield je volwassen lichaam kleine hoeveelheden – vooral in je nek, rond het sleutelbeen en de bovenste helft van je ruggengraat.
En zelfs in kleine hoeveelheden heeft bruin vet het vermogen om enorme hoeveelheden calorieën te verbranden.-
Hoewel het grootste deel van je bruine vet verdween toen je een baby was, behield je volwassen lichaam kleine hoeveelheden – vooral in je nek, rond het sleutelbeen en de bovenste helft van je ruggengraat.
En zelfs in kleine hoeveelheden heeft bruin vet het vermogen om enorme hoeveelheden calorieën te verbranden.
Hoewel het minder dan 5% van al je vet uitmaakt, verbrandt het maar liefst 70% van je totale calorieverbruik per dag.
Wit vet daarentegen verbrandt bijna helemaal geen calorieën.
Nieuw onderzoek toont aan dat je je vet gemakkelijk kunt omzetten in bruin vet dat calorieën verbrandt.
De aanwijzing ligt in een weinig bekend eiwit genaamd Zfp516.
Dierstudies uitgevoerd aan de University of California, Berkeley, hebben aangetoond dat Zfp516 werkt om wit vet om te zetten in bruin vet, en dat het kan worden geactiveerd door blootstelling aan koude temperaturen.
De onderzoekers ontdekten dat muizen met een verhoogd Zfp516-niveau delen van hun witte vet “bruin” hadden gemaakt, en als gevolg daarvan 30% minder gewicht hadden dan de controlemuizen.
Het goede nieuws is dat je jezelf niet hoeft bloot te stellen aan extreme temperaturen om je eigen witte vet te “bruinen”.
Je hoeft niet 15 minuten in de vrieskou te gaan staan om je vetzuchtig wit vet in calorie-verbrandend bruin vet te veranderen.
Er zijn gelukkig veel comfortabelere manieren om je vet bruin te maken. Hier zijn er drie:
Supplementeer met berberine:
Dit oude kruidengeneesmiddel is nu een van de meest effectieve behandelingen voor diabetes, activeert ook Zfp516 en helpt slap wit vet om te zetten in gezond, kilo’s afwerpend bruin vet.
Berberine is een plantaardig fytonutriënt die wordt gewonnen uit een aantal geneeskrachtige kruiden, zoals barbessen en goudsbloem.
Een dosis van 1.000 mg tot 1.500 mg is effectief voor de meeste mensen, en het is aangetoond dat het geen nare bijwerkingen heeft.
Gebruik de kracht van flavenoïden:
Recente studies van wetenschappers in Japan tonen aan dat voedingsmiddelen die rijk zijn aan deze antioxidante plantaardige verbindingen – ook wel flavan-3-olen genoemd – het vermogen hebben om wit vet bruin te maken.
Van flavenoïden is al lang bekend dat ze meerdere gezondheidsvoordelen hebben, waaronder antioxiderende, anticarcinogene, cardioprotectieve, antimicrobiële, antivirale, en neuroprotectieve eigenschappen.
Voedingsmiddelen die rijk zijn aan flavenoïden zijn onder meer appel, druivenpitten, bessen, peulvruchten, citrusvruchten, rode wijn en groene thee.
Maar de twee beste bronnen zijn pure chocolade en cacaopoeder.